IKKUNOIDEN ERISTÄMINEN

Tarvittavat materiaalit

Tarvittavat materiaalit ja välineet: säätölevyjä, maalarinteippiä, käsineet ja suojalasit, 1K PU-saumaeristettä, kiinnitysruuveja, tilkettä, puukko, luotilanka ja luoti, ruuvinväännin, vasara, saumaeristeenlevitin, peltiliuskoja ja teippiä. 


Johdanto

Ikkunan asentaminen täsmällisesti takaa kestävyyden niitä voimia vastaan, jotka vaikuttavat asentamiseen. Tarkat välykset ovat välttämättömiä jotta saavutetaan tällainen lopputulos ja puusepän tai muurarin taitoja tarvitaan myös.

Ensisijaisen tärkeää on tutustua ikkunan valmistajan ohjeisiin ennen ikkunan asentamisen aloittamista. Ikkunoilla on merkitystä kodin ulkonäölle ja saatavilla on laaja valikoima eri malleja, joiden asennus voi olla toisistaan hyvin poikkeavaa riippuen ikkunatyypistä ja tavoitelluista eristysominaisuuksista.

Ennen kuin asennus aloitetaan, on syytä tarkistaa ikkunan mittojen sopivuus aukkoon nähden. On parasta jättää n. 2 cm rako runkoon nähden ja aukkoa mitattaessa on tarkistettava, ovatko aukon kulmat 90 asteen kulmia ja ovatko seinät pystysuorassa. Mikäli näin ei ole, seinät ja lattia (pohja) on oiottava. Mahdolliset ongelmakohdat on korjattava tässä vaiheessa.

Valmistelu

 • Asenna ikkuna valmistajan ohjeita noudattaen. Ikkuna on kiinnitettävä paikalleen ennen PU-saumaeristeen levittämistä. Kun aukko on saatu vedenpitäväksi ja ikkuna on saatu pystysuoraan ja suorakulmaiseksi, ikkunan ja rungon välinen rako voidaan täyttää PU-saumaeristeellä. Saumaeriste toimii pelkästään eristeenä, kun kyse on ikkunoista!


 • Asennuksen jälkeen on varmistettava, että ikkuna on suorakulmainen mittaamalla vinottain nurkasta nurkkaan ja että ikkunalauta on vaakatasossa.  Mikäli ikkunalauta on vaakatasossa ja kulmasta kulmaan tehdyt mittaukset vastaavat toisiaan, ikkunan sivut ovat pystysuorassa.
 • Talotyyppi vaikuttaa pellitykseen - esim. puurunkoiset talot ja monikerroksiset betonirakennukset edellyttävät erilaista lähestymistapaa. Se voi olla tarpeen joko ennen raon täyttämistä saumaeristeellä tai sen jälkeen
 • Karmin ja seinän välisten liitosten on oltava puhtaita, ei mitään jäämiä tai pölyä. Pinnat saavat olla hieman kosteat, mutta ne eivät saa olla märät. Suuret vesipisarat on poistettava.
 • Ravista saumaeristepatruunaa ja liitä se saumaeristepistooliin ohjeita noudattaen.

Käyttöohje

 • Täytä saumat saumaeristeellä aloittamalla ylemmästä vaakatasossa olevasta saumasta. Pidä pulloa pystyasennossa, venttiili alaspäin osoittaen. Saavuttaaksesi hankalat paikat voit pitää pulloa hetkellisesti vaaka-asennossa, kun pullo on riittävän täynnä. Muista ravistaa pulloa sen jälkeen, kun olet levittänyt saumaeristettä vaakatasossa.
 • Suihkuta seuraavaksi sivusaumat alhaalta ylöspäin. 
 • Mikäli seinän ja karmin välinen sauma on yli 5 cm leveä, levitä saumaeriste kahdessa vaiheessa. Kuivissa olosuhteissa, erityisesti talvella ja kun kyse on keskuslämmityksen piirissä olevista tiloista, on suositeltavaa suihkuttaa pieni määrä vettä ensimmäisen kerroksen päälle.
 • Täytä 2/3 raosta, sillä saumaeriste laajenee kovettuessaan ja täyttää sauman. Tarvittaessa voit suihkuttaa lisäkerroksen myöhemmin, kostuttaen edellisen kerroksen pinnan vedellä ennen uutta levityskertaa.
 • Kuivissa olosuhteissa on paikallaan suihkuttaa pieni määrä vettä tuoreelle saumaeristeelle kovettumisen edistämiseksi. Älä käytä liikaa vettä, sillä se voi aiheuttaa saumaeristeen kutistumista.
 • Laajennettuaan täydellisesti saumaeristeen tulisi tiivistää karmin ja seinän välinen tila. Liiallinen saumaeriste voidaan leikata pois 1 tunnin kuluttua, mikäli ilman suhteellinen kosteus on yli 50 %. Kuivat tilat ja talviaika edellyttävät jopa 24 tunnin odottelua. Älä leikkaa saumaeristettä ennen kuin se on täysin kovettunut, jotta et rikkoisi saumaeristeen rakennetta ja eristysomaisuuksia. Muista - kaikki tyhjät tilat eristyskerroksessa toimivat lämpösiltoina.

Jälkikäsittely

* Kiinnitä rungon ulkopuolella oleva ikkunapelti tavallisilla litteäkantaisilla ruuveilla. Levitä saumaeristettä seuraavaksi ikkunapellin alapuolinen tilaan toimimaan ikkunapellin äänenvaimentimena. Asenna seuraavaksi sisäpuolinen ikkunalauta ja peitä kaltevat pinnat. 

* Varmista, että kaikki PU-saumaeristekerrokset peitetään parin päivän kuluessa asianmukaisilla materiaaleilla kuten kitillä, tiivistysaineella tai maalilla, jotta ne ovat suojassa UV-säteilyltä. Tämä on erityisen tärkeää rakennuksen ulkopuolisten kerrosten osalta auringonvalosta johtuen, mutta myös sisäpuoliset kohteet on käsiteltävä parin viikon kuluessa.

Ikkunoiden asennustyötä ajatellen suosittelemme käytettäviksi vain nopeasti kovettuvia ja vain vähän jälki-laajenevia pistoolilla levitettäviä saumaeristeitä.

Suositeltavat tuotteet

Ikkunoiden asennustyötä ajatellen suosittelemme käytettäviksi vain nopeasti kovettuvia ja vain vähän jälki-laajenevia pistoolilla levitettäviä saumaeristeitä.

Makroflex Premium Window - Pitkäkestoinen joustavuus

Makroflex PRO Vakiovaihtoehto